Vaš sistem vrednosti

Vaš sistem vrednosti

Da li ste znali da vaše vrednosti diktiraju vašu sudbinu?

Svaka osoba ima sopstvene vrednosti po kojima živi, bila toga svesna ili ne. Kada god pokušamo ili uradimo nešto što je mimo naših vrednosti osećamo se loše, vrlo često kao da smo sebe izdali.  Svako od nas ima svoju hijerarhiju vrednosti, od onoga što nam je važno do onoga što nam nije bitno.

Vi ćete sve ono što podržava vaše vrednosti nazvati „dobrim“ sve ono što ne podržava nazvaćete „lošim“ i to će vas odbijati.

Sobzirom da svako ima svoj sistem vrednosti mi i komuniciramo u skladu sa tim vrednosti.  Na žalost većina nas komunicira tako da drugoj strani „nameće“ svoje vrednosti, pokušavamo da ih „nateramo“ da rade ono što mi radimo i da žive u skladu sa našim vrednostima. Ovo najčešće dovodi do konflikta, nerazumevanja, nezadovoljstva, svadja i trzavica.

Za početak dovoljno je da razumete i prihvatite činjenicu da svaka osoba ima svoj set vrednosti i da nepostoje dve osobe koje imaju iste vrednosti. Osoba će živeti u skladu sa svojim vrednostima, ali ne i sa vašim.

Zato polovinu svog vremena pa i života provedemo u konfliktima i očekujemo od drugih da nam se prilagode. Takvi dogadjaji traže od nas da osvestimo šta radimo.

Od izuzetne važnosti je da znamo i budemo svesni svojih vrednosti i da dovoljno poznajemo vrednosti ljudi koje volimo i do kojih nam je stalo, kako bi komunikacija bila što bolja i kvalitetnija sa više uvažavanja, poštovanja i razumevanja.

Ukoliko ja ne poznajem vrednosti svog partnera kao i svoje, i pri tom ga ne poštujem ja ne mogu da mu prenesem svoje vrednosti u skladu sa njegovim, što je najbolja komunikacija.

Ukoliko želite da komunikacija uspe i bude jako dobrra, a pri tom brinete o svom partneru, vi ćete naučiti da govorite u skladu sa njegovim vrednostima ako želite da nešto uradi. A, on će govoriti u skladu sa vašim vreednostima ukoliko želi da vi nešto uradite. Ovo se zove briga jedno o drugome.  Suprotno bi bilo da ne brinete jedno o drugom, u tom slučaju vi ćete „nametati“ svoje vrednosti i naterati ih da žive u skladu sa vašim vrednostima, a to neminovno dovodi do konflikta i nerazumevanja.

Postoje tri načina na koje funkcioniše veza:

  • Da ne brinete o svom partneru i da se fokusirate samo na svoje vrednosti, ne razmatrajući partnerove (konflikti, stres, napetost)
  • Razmišljate i govorite u skladu sa partnerovim vrednostima, ali ne razmatrate svoje vrednosti (stres, nezadovoljstvo, razočaranost, napetost)
  • Prenosite sopstvene vrednosti u skladu sa partnerovim, mislite na obe strane istovremeno (poznajete dovoljno partnerove vrednosti, ali vam je takodje stalo da iskažete i svoje vrednosti – samopoštovanje, uvažavanje, poštovanje, briga)

Medjutim koliko god se trudili da komuniciramo jezikom partnera uvek će biti trenutaka kada ćemo više biti fokusirani na svoje vrednosti.

To znači da ćemo partnera ponekad iznervirati, suprotstaviti mu se, nekada mu se neće dopasti ono što činimo ili kako postupamo, ili nam neće verovati možda ćemo ga i naljutiti znajte da je ovo u redu i normalno.

 Zašto je to tako?

Zato što imamo svoju ličnost i mi ne možemo u potpunosti da „žrtvujemo“ život partneru. Ako budemo žrtvovali sebe, onda će nas druga strana unižavati, prihvatati zdravo za gotovo jer mi unižavamo sebe, znači ponašaće se u skladu kako se mi ponašamo prema sebi.

Zato je od izuzetne važnosti pronaći balans, spoznati sebe i svoje vrednosti i upoznavati one koje volimo i koji nam znače.  Kada god neko ili nešto ne podržava naše vrednosti skloni smo da postavljamo pravila. Znači postavljamo pravila kada su naše vrednosti ugrožene. To možete videti kod nacija ili u kompanijama.

Mi i ljubav iskazujemo kroz svoj sistem vrednosti, jer je to naš prirodni poriv.

Kada nekog volimo to ne znači da ga nikad ne povredimo ili ne razočaramo, ali se trudimo da to ne činimo često ili namerno. Nemojte se plašiti rasprave ona nam pomaže da razrešimo nedoumice i nejasnoće koje imamo, ali na jedan konstruktivan i prihvatljiv način.

U produžetku dole dajem vam spisak vrednosti. Ukoliko neke vrednosti nema a vi je posedujete zapišite je na vašem papiru.

 Napravite spisak gde ćete zapisati dvadesetak vaših vrednosti po redosledu koje su vama važne, i pokušajte taj spisak smanjivati sve dok nedodjete do tri vaših glavnih vrednosti.

Uvek smanjujte broj vrednosti po dve tako što će te sebi postaviti pitanje:

 „ Bez čega ne mogu da živim“?

Primer:

Moje vrednosti su;

Sigurnost, ljubav, zdravlje, porodica, poštovanje, iskrenost, poštenje…..

Bez čega ne mogu da živim?

Porodica, zdravlje, poštenje, ljubav.

Sada vaše tri vrednosti poredjajte po prioritetu:

  1. Zdravlje
  2. Porodica
  3. Ljubav