Kako postići više za kraće vreme

Kako postići više za kraće vreme

Da se razumemo nije moguće da sve u našem životu ima prioritet i stoga ;

Utvrdite prioritete

Utvrdjivanje prioriteta je nešto što se može naučiti, to je ključna vežba u napredovanju kako biste svoje vreme što bolje iskoristili. Kada postavite prioritete to će vam pomoći u odlučivanju iskorištavanju vašeg vremena kao i u odluci gde će te sebe uložiti a gde ne.

Ono što vam je potrebno a to je da prepoznate šta je potrebno da se učini, kao i da odlučite kojim redosledom ćete odraditi zadatke.

Saveti koji će vam pomoći u utvrdjivanju prioriteta.

– Vi vladate svojim vremenom

Niko od nas ne bi dao svoj novčanik nekom drugom da se posluži sa onim što je unutra, ali vrlo često dopuštamo drugima da iskorištavaju naše vreme. Zato preuzmite svoje vreme i vi upravljajte njime, i ne dopustite drugim ljudima da upravljaju vašim vremenom bez vašeg dopuštanja. To nije sebično. Svoje vreme podarite slobodno kada želite, ali nemojte podcenjivati ovaj veoma važan resurs, i ne osećajte krivicu ako nekom ne dopustite da gubi vaše vreme.

– Vi odlučujete o tome šta je vama važno

Važno vam je ono što je značajno za vas.  Tokom dana proveravajte da radite na najbitnijim stvarima. Davanje podrške detetu ukoliko ima problem, ili raspravljanje o nekom dogadjaju sa suprugom može biti prioritetnije od pranja posudja ili veša. Tokom dana podsećajte sebe da se usredsredite na najbitnije zadatke.

– Naučite reći « NE »

Reč « ne » je kratka ali mnogima je teška za izgovaranje, zbog osećaja krivice koju osete mnogi nakon što je izgovore. Kada izgovorite « ne » podsetite se bitnih stvari koje će te uraditi ili završiti samo zato što ste iskoristili tu reč, setite se da odbijate nešto što nije deo vaših prioriteta.

– Delegirajte poslove

Sve one poslove i zadatke koje može obaviti neko za vas prepustite njima. To će vam dodatno osloboditi vreme za nešto što želite isključivo vi da obavite.

– Kupite vreme

Čuli ste za ono « vreme je novac » izmedju vremena i novca postoji veza i vrlo često jedno može se zameniti drugim. Ukoliko kupite odredjenu uslugu to može sprečiti da uložite svoje vreme. Sasvim je u redu platiti da vam neko pokosi travu, sredi kuću, ispegla veš ili odveze decu na trening i pri tom da uživa u tome. Priznaćete da postoje ljudi koji vole peglati ili obožavaju spremati ukusna jela, zar ne.

A vama će ostati više vremena, za stvari koje su vama važne.

– Radite u skladu sa vašim biološkim satom

Svako od nas ima deo dana kada je najaktivniji i produktivniji, neko je to rano ujutro, a neko kasno uveče. Otkrite i utvrdite kada je vaša koncentracija najbolja i u skladu stim planirajte vreme. Sve rutinske poslove ostavite za ono vreme kada imate izbora. Koji deo dana je za vas da obavite zadatak koji traži veliku koncentaraciju ?

– Velike zadatke podelite na manje, jer ćete ih lakše kontrolisati

Naučite da rastavite velike zadatke na manje delova i počnite sa onim delom za koji znate da ga možete odraditi. Tako će te podići nivo zadovoljstva, pa će te biti motivisani da završite sve do kraja. Osim toga kada imamo neki veliki zadatak vrlo često se pokrene odugovlačenje. Razmislite kako možete zadatak razdvojiti na više delova kako biste ih lakše kontrolisali ?

– Radite na tome da se rešite odlaganja

Kada prepoznate kod sebe ovu naviku, započnite sa rešavanjem iste. Znajte da mi odlažemo ono što nam se ne svidja ili smo u strahu od neuspeha. Kada prepoznate odugovlačenje odmah postavite cilj i napravite prvi korak koliko god mali bio uvek će biti dovoljan da se rešite ove navike i zadajte sebi odredjeno vreme do kada taj korak da napravite.

– Nagradite sebe

Svi mi usled užurbanog života kada zvršimo zadatak, obavimo posao ili rešimo veliki izazov zaboravimo sebe nagraditi. Na taj način mi se iznova fokusiramo na ono što nismo uradili ili završili i ne uživamo u plodove našeg rada pa samim tim i ne zapazimo uspeh koji smo postigli još manje da smo u njemu uživali. Nagradite sebe jer će vam to dati motivaciju za dalje. To može biti izlazak sa drugaricom/drugom na kafi, da se opustite u penušavoj kupki, da sebi kupite neki poklončić ili pogledate neki film ili pročitate deo neke knjige. Priznajte svoj uspeh tako što će te naučiti sebe nagradite.

Šema koja vam može pomoći u upravljanju vremena je šema Stivena Koveja.

Njegova:  šema za upravljanje vremenom je vrlo jednostavna i praktična alatka koja svakome može pomoći da odredi prioritete i rasporedi vreme efikasnije.

Ovaj alat koriste i coachevi u radu sa svojim klijentima, i ja je rado delim s vama.